Is 10.000 stappen per dag, gezond of niet?

Is 10.000 stappen per dag, gezond of niet?

Stappenteller

Bewegen is gezond. Maar hoeveel moet een mens minimaal bewegen per dag om gezond te blijven?

In Nederland leeft steeds vaker het idee dat je minimaal 10.000 stappen per dag moet zetten om gezond bezig te zijn. Dit aantal is bijvoorbeeld heel populair in Stappenchallenges. Maar is het eigenlijk wel zo dat 10.000 stappen per dag de juiste koers naar een goede gezondheid is?

Om erachter te komen of we nu echt met zijn allen 10.000 stappen per dag moeten gaan lopen, bekijken we verschillende adviezen en richtlijnen.

10.000 stappen, waar hebben we het over

Om eerst een beeld te krijgen bij wat 10.000 stappen zetten betekent, en antwoord te geven op “hoe lang is dat dan lopen” en “hoe ver is dat”: 10.000 stappen staan gelijk aan zo’n 7 km en ruim een uur stevig doorlopen.

10.000 stappen per dag, nodig of niet?

Maar hoe komen we aan die 10.000 grens? En is dit echt nodig? Afgezien dat het een mooi rond en hoog getal is, is deze richtlijn waarschijnlijk ontstaan in Japan. Je zou kunnen zeggen dat de hype overgewaaid is. Het opvallende is alleen dat in Nederlandse gezondheidsrichtlijnen nergens wordt gesproken over minimaal 10.000 stappen per dag. Wat wordt er dan wel gezegd?

Beweegrichtlijnen Gezondheidsraad

In 2017 heeft de Gezondheidsraad de nieuwe Beweegrichtlijnen uitgebracht. Deze richtlijnen legden de nadruk op meer bewegen en gaven de gemiddelde Nederlander een indicatie van het “minimale” beweegpatroon dat noodzakelijk is om gezond te blijven. Uit de beweegrichtlijnen kwam het volgende naar voren:

  • Minimaal 150 minuten matig tot zware inspanning verrichten verspreid over een aantal dagen
  • Minimaal twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen
  • Voorkom veel stilzitten

De “magische” 10.000 stappen per dag, volgen echter niet uit deze Beweegrichtlijnen.


Stappenadvies Hartstichting

Ook de hartstichting heeft een advies ten aanzien van een aanbevolen aantal stappen per dag uitgebracht. De hartstichting adviseert om gedurende de dag minimaal 5.000 stappen te zetten tijdens de normale activiteiten. Wanneer iemand daarnaast 30 minuten matig intensief beweegt kunnen er vervolgens 3.000 stappen bij worden opgesteld. Totaal komt men dan uit op 8.000 stappen per dag. Dit advies lijkt hierdoor aan te sluiten bij de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

10.000 stappen per dag zijn niet nodig


Voor iedereen die de moed al in zijn of haar schoenen voelde zakken bij alleen al de gedachte aan 10.000 stappen per dag; jullie kunnen met een gerust hart met de voetjes omhoog blijven zitten. De magische grens van 10.000 stappen per dag is geen vereiste om fit te worden en blijven. Feit blijft wel dat iedere stap extra gezondheidswinst oplevert.

Wil je toch 10.000 stappen per dag lopen (heel goed!) Lees dan deze tips om 10.000 stappen per dag te halen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *