Voedingsdagboek

Voedingsdagboek

Voedingsdagboek bijhouden

Wat is een voedingsdagboek?

Een goed instrument om eetgewoontes te veranderen is het zogenoemde “voedingsdagboek“. Je gebruikt een voedingsdagboek voor het bijhouden welke voedingsstoffen je dagelijks binnenkrijgt. Naast deze verschillende “macronutriënten” te noteren, noteer je ook de hoeveelheden per portie. Deze hoeveelheden worden vervolgens gelinkt aan de individueel vastgestelde energiebehoefte per persoon. Zo hou je bij of er geen sprake is van een te hoge energie inname.

Voordelen van het voedingsdagboek

Het voedingsdagboek kent vele voordelen. Zo zorgt een voedingsdagboek voor bewustwording van je voedingspatroon. Bewustwording van wat er wordt ingenomen kun je zien als de belangrijkste toegevoegde waarde. Daarnaast creëert het voedingsdagboek ook overzicht. Door het overzicht krijg je inzicht in je eigen eetpatroon, hierdoor ontstaat er een zogenoemd “preventief effect”. Wanneer je bewust bezig bent met voeding laat je automatisch vaker de “ongezonde” snacks liggen! Het kan ook zomaar zijn, dat je van bepaalde voedingsmiddelen niet weet dat deze niet goed zijn voor de gezondheid. Een voedingsdagboek laat namelijk niet alleen calorieën zien, maar in veel gevallen ook hoeveel koolhydraten of zout je per dag binnen krijgt. En vooral die laatste wordt gezien als een sluipmoordenaar.

Nadelen Voedingsdagboek

Het noteren van de verschillende ingenomen voedingsmiddelen, de verschillende portiegroottes en de eetmomenten is een tijdrovende klus. Er is vaak een drempel om dit goed bij te houden en velen houden dit niet vol voor langere tijd. Daarnaast kan het bijhouden van voeding een obsessie worden. Het is wel goed om te weten dat het invullen steeds gemakkelijker en efficiënter zal gaan. Zo zijn er diverse Apps die de eerder ingevulde maaltijden opslaan, zodat dit kan worden gekopieerd. Mijn advies is ook om een manier te kiezen die zo laagdrempelig mogelijk is. Dit is voor iedereen anders. Hieronder nemen we een aantal opties door.

Invullen van het voedingsdagboek

Er zijn verschillende methoden om de dagelijkse voeding in het dagboek op te nemen. Het advies is in algemene zin om het voedingsdagboek direct in te vullen nadat er voedsel wordt ingenomen. Zo wordt voorkomen dat er dingen worden vergeten. Een wat meer extreme vorm van bijhouden van de voeding is het vooraf invullen van de voeding in het voedingsdagboek.

Dit werkt bijvoorbeeld goed wanneer je van te voren je lunch of andere maaltijden klaarmaakt. Of wanneer je regelmatig dezelfde producten gebruikt bij bijvoorbeeld het ontbijt. Zie hiervoor ook het artikel over meal preppen.

Welk voedingsdagboek is de beste?
Er zijn verschillende voedingsdagboeken op de markt. Welk voedingsdagboek het beste werkt is persoonsgebonden en het komt vaak aan op een kwestie van uitproberen. Mijn advies is om een voedingsdagboek te gebruiken waarbij je barcodes van producten kunt scannen. Dit scheelt je een hoop tijd. Vijf bekende voorbeelden van voedingsapps vind je op de website van de consumentenbond. Als startpunt adviseer ik MijnEetmeter en MyFitnesspal uit te proberen.

Een uitgebreide review van deze twee specifieke apps vind je in dit artikel.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het starten met het bijhouden van je voeding? Ik help je graag op weg met een eenmalig voedingsadvies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *