De voordelen van meal preppen

De voordelen van meal preppen

Meal prep

Vanwege ons drukke bestaan hebben velen van ons steeds minder tijd te besteden op een dag. Vanwege dit gebrek aan tijd is de keuze voor gemak dan ook vaak een ”logische” en makkelijke oplossing. Dat dit niet de beste keuze is voor onze gezondheid is, nemen we vaak voor lief. Dit patroon kan leiden tot een vicieuze cirkel waar wel uit proberen te stappen, maar dat gaat helaas niet gemakkelijk. Een manier om een gezond eetpatroon aan te houden is het van te voren klaarmaken van maaltijden: meal preppen.

Meal Preppen

Om bovenstaande vicieuze cirkel te kunnen doorbreken zijn er vele methoden beschikbaar. Het fenomeen “meal preppen” is daar één van. Bij meal preppen worden er maaltijden voorbereid voor één of meerdere dagen. Een advies hierbij zou zijn om te kiezen voor een vaste dag in de week en vervolgens voor een aantal dagen vooruit te koken. Naast het koken van avondmaaltijden is het goed denkbaar om ook een aantal ontbijtmaaltijden vooruit te “preppen”. Een extra voordeel van meal preppen is, dat wanneer je al eten klaar hebt gemaakt, de drempel om snel een ongezonde snack of maaltijd te pakken of bestellen, hoger wordt.

Keuze voorbereiding maaltijden

Om een weloverwogen keuze te maken voor het meal preppen is het aan te raden om eens goed te kijken naar de eigen dagindeling. Hieruit valt af te leiden op welke momenten van de dag er een gebrek aan tijd is. Heb je vaak een hectische ochtend, dan is het interessant om een aantal ontbijtmaaltijden vooruit te maken. Heb je na het werk geen zin meer om te koken? Zorg er dan voor dat een gezonde avondmaaltijd al op je staat te wachten. Is de lunch juist het moment dat je neigt naar een snelle hap? Of hebben je collega’s traditionele snackgewoonten tijdens de lunchpauze? Zorg dan voor een lunch to go.

Gezonde maaltijd/portiegrootte

Naast het voorbereiden van maaltijden en daarmee het creëren van gemak op de gewenste momenten, kan meal preppen ook een rol spelen bij onze gewichtsbeheersing. Wanneer tijdens het meal preppen rekening wordt gehouden met de energiebehoefte per persoon, kan meal preppen een rol spelen bij afvallen of aankomen. Tijdens het bereiden van de maaltijden vormt de keukenweegschaal daarbij een uitkomst. Door de portiegrootte alvast op voorhand te berekenen wordt voorkomen dat er te veel of te weinig wordt geconsumeerd.

Benodigdheden bij Meal preppen

Meal preppen vraagt een goede planning. Hieronder een stappenplan om het meal preppen zo goed mogelijk te laten verlopen.

  1. Maak een keuze voor het aantal maaltijden
  2. Controleer de ruimte in de vriezer
  3. Stel de maaltijden samen
  4. Haal de boodschappen in huis
  5. Meet en weeg de producten
  6. Bereid de maaltijden
  7. Laat de maaltijden afkoelen en vries deze in

Woon en eet je vaak niet alleen? Stem dan af hoe je hiermee omgaat om het laagdrempelig en haalbaar te houden.

Start met meal preppen

Meer tips of wil je eenmalig op weg geholpen worden met een passend en haalbaar voedingspatroon? Neem dan contact op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *