Het nut van omega- 3 vetzuren

Het nut van omega- 3 vetzuren

Visolie voor omega 3 vetzuren

Vetten vormen, samen met eiwitten en koolhydraten, een belangrijke bron van onze dagelijkse energie. Vetten (vetzuren) kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën. Zo kennen we verzadigde en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten vormen een aanwinst voor onze gezondheid. Verzadigde vetzuren daarentegen kunnen we beter vermijden of de hoeveelheid sterk inperken. Deze verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatzieken.

In dit artikel gaan we in op omega 3- vetzuren. Omega 3- vetzuren zijn ingedeeld in de categorie van de onverzadigde vetzuren.

Omega 3 vetzuren

Onder het overkoepelend begrip “omega 3” vallen drie verschillende vetzuren. Dit zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentateenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ons lichaam kan alfa-linoleenzuur (ALA) niet zelf aanmaken. Hierom worden ALA -vetzuren ook wel gezien als essentiële’ vetzuren. Deze krijgen wij slechts door voeding binnen. Eicosapentateenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn de bekende visvetzuren (visolie).

Gezondheidswinst

De omega 3- vetzuren zijn een aanwinst voor onze gezondheid. Ze hebben een positief effect op onze vetsamenstelling in ons bloed, werken bloeddrukverlagend en dragen bij aan de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Gezondheidsraad Richtlijn Goede Voeding 2015

In 2015 publiceerde de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding. Tot op de dag van vandaag wordt deze richtlijn nog steeds gebruikt als het gaat om voedingsvraagstukken. Met het uitbrengen van de richtlijn kwam de Gezondheidsraad met een aantal adviezen voor de Nederlandse bevolking. De Gezondheidsraad kwam tot de volgende constateringen en adviezen:

  • Vis vormt een belangrijke bron van meervoudig onverzadigde vetzuren
  • Vis is een bron van EPA en DHA-vetzuren
  • Richtlijn: Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis!
  • Bij de keuze van de vis is het verstandig om niet alleen magere, maar juist ook vette vissoorten te eten, omdat die meer visvetzuren bevatten dan magere vissoorten

“Het is aangetoond dat het eten van vis het risico op fatale coronaire hartziekten verlaagt. Dit, omdat de visvetzuren het risico op fatale coronaire hartziekten verlagen en de consumptie van een portie vis per week samenhangt met een lager risico op fatale coronaire hartziekten.”

Hartstichting over omega vetzuren

Op de website van de Nederlandse Hartstichting is een artikel te vinden over de omega vetzuren. Hieruit kunnen we afleiden dat de Nederlandse Hartstichting de adviezen volgt van de Gezondheidsraad. De Hartstichting adviseert om 1x per week vette vis te eten. Om verse vis te vervangen met capsules is de Hartstichting echter duidelijk over. Er is onvoldoende aangetoond dat inname van capsules dezelfde werking heeft als verse vis.

Het voedingscentrum over vis

Ook het Voedingscentrum volgt de adviezen van de Gezondheidsraad. Dit kunnen we afleiden uit de schijf van vijf. Het advies is als volgt: Eet wekelijks vis, bij voorkeur vette vissoorten”. Over het gebruik van capsules visolie en het vervangen van verse vis, is Het Voedingscentrum duidelijk: ‘‘omdat het niet precies duidelijk is waarom vis zo gezond is, kun je het niet 1 op 1 vervangen. Wel kun je de visvetzuren uit vis binnenkrijgen door visolie capsules te slikken”.  

Omega 3- vetzuren dragen bij aan een goede gezondheid

Het is duidelijk dat de omega 3- vetzuren bijdragen aan een goede gezondheid. De inname van deze vetzuren is daarom als essentieel te beschouwen. Het advies is daarbij om de richtlijnen van de Gezondheidsraad te volgen en om minimaal 1x per week vis te eten. Bij voorkeur verse vis!

Voor de mensen die (ook) niet van vis houden, bestaat er de mogelijkheid om de omega vetzuren via visolie capsules in te nemen. Er is alleen tot op heden nog geen baanbrekend onderzoek waaruit blijkt dat de visolie capsules verse vis 1 op 1 kunnen vervangen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *