Het belang van water drinken bij afvallen

Het belang van water drinken bij afvallen

water
Water drinken is een eerste levensbehoefte voor de mens. Ons lichaam heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Het drinken van water draagt namelijk bij aan: het regelen van onze lichaamstemperatuur en aan ons transportsysteem van voedings-en afvalstoffen. Water drinken helpt bij het oplossen van voedingsstoffen, vormt een bouwstof voor onze weefsels en water is een schokdemper voor invloeden van buitenaf. Water helpt ons daarnaast ook bij het proces van afvallen. Hieronder lees je op welke wijze water van invloed is op ons afvalproces en geven wij een aantal tips over hoe je dagelijks ervoor kan zorgen dat je voldoende drinkt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht is 1,5 tot 2 liter per dag. Dit is een algemene richtlijn. Er zijn een aantal factoren die hierop van invloed zijn:
De leeftijd, gewicht, klimaat, sportactiviteiten, consumptie van alcohol, ziekteverschijnselen en zwangerschap, zijn factoren die een extra opname van water kunnen verlangen.

Water drinken en afvallen

Het drinken van water helpt ons op de volgende manieren bij het afvalproces:

Hongergevoel
Een goede vochtbalans zorgt ervoor dat je minder honger hebt. Wanneer je te weinig hebt gedronken kan ons lichaam het dorstgevoel verwarren met honger. Het honger- en dorstcentrum in onze hersenen liggen namelijk dicht bij elkaar. Hierdoor ga je meer eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Mocht je honger hebben, drink dan eerst wat water.

Fitheid
Onze spieren en hersenen hebben vocht nodig om goed te kunnen werken. Krijgt ons lichaam te weinig water, dan voelen we ons suf en behalen we onze doelen niet in de sportschool. Hierom heeft in de sportschool iedereen een bidon met water bij zich.

Afvoeren gifstoffen en van invloed op de stofwisseling
Water helpt bij het afvoeren van gif- en afvalstoffen. Onze nieren dragen hieraan bij. Onze nieren vormen namelijk de zuiveringsinstallatie van ons lichaam en onze nieren functioneren op water. Daarnaast is water noodzakelijk voor onze spijsverteringsprocessen. Door de spijsverteringsprocessen goed te laten verlopen, komen de stofwisselingsprocessen sneller op gang.

Hoe zorg je dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinkt?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water binnen krijgen. Hieronder volgen een paar tips om voldoende te drinken:

Tip 1: Het gebruik van een App
Er zijn veel verschillende apps op de markt die het mogelijk maken op precies bij te houden wat je dagelijks eet een drinkt. Ook is het mogelijk om meldingen in te stellen om je te helpen herinneren voldoende te drinken. Naast het bijhouden van de dagelijkse water inname is het ook mogelijk om andere dranken toe te voegen aan het dagelijkse overzicht. Hierdoor kan je precies zien of de dagelijkse doelen worden behaald. Deze apps zijn vaak overzichtelijk. Het nadeel van deze apps is wel dat het invullen erg tijdrovend is.

Tip 2: Neem een bidon of fles water mee naar het werk
Indien het uitgangspunt is om 1,5 liter water te drinken per dag, vul dan een bidon van een halve liter. Het is makkelijk om bij te houden dat deze bidon dan 3x per dag moet worden gevuld en moet worden leeggedronken. Zo blijft het overzichtelijk.

Tip 3: Verandering drinkpatroon
Met bovenstaande tips ben je bewust bezig om de dagelijkse doelstelling te behalen. Het kan ook op een andere manier. Deze manier kost moeite in het begin, maar zal later leiden tot optimaal effect.

  • Begin de dag met een glas water
  • Drink water bij elke maaltijd
  • Eet waterrijk (sla, watermeloen, soep)
  • Drink uit een groot glas
  • Eindig de dag met een kop thee of melk
Conclusie
Water is van invloed op heel veel lichamelijke processen. Voldoende water drinken is van wezenlijk belang. Voor een goede vochthuishouding is het advies om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Een goede vochtbalans draagt daarnaast ook nog eens bij aan het proces van afvallen. Het advies is dan ook om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden na te streven en daar zijn verschillende manieren voor. Kijk welk van de bovenstaande tips het beste bij jou past.
Wil je meer weten of een vrijblijvend voedingsconsult ontvangen? Neem dan contact op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *