Reflecteren op het afgelopen jaar. Hoe heb ik het gedaan?

Reflecteren op het afgelopen jaar. Hoe heb ik het gedaan?

Het is goed om af en toe te reflecteren en te kijken naar wat we allemaal hebben bereikt. Velen doen dat door aan het eind van het jaar terug te kijken naar hun prestaties. Soms worden deze prestaties vergeleken met de doelen die voor ogen stonden. Na vergelijking, komen we vervolgens tot een waardeoordeel over onszelf. Heb ik mijn kansen wel goed benut of had ik toch wat beter mijn best moeten doen? Door te reflecteren wordt het duidelijk waar we staan en krijgen we idee of ons leven goed in balans is. Uiteraard slechts op een aantal belangrijke vlakken. In dit artikel bespreken wij een hulpmiddel dat helpt om jezelf te beoordelen. Dit hulpmiddel is het levenswiel. Hieronder lichten wij het levenwiel verder toe.

Startpunt levenswiel
Er zijn vele verschillende varianten van het levenswiel. In bovenstaand levenswiel staan acht verschillende belangrijke onderwerpen uit ons leven. Het is de bedoeling dat je op elk gebied een cijfer invult om te kijken waar je staat. Het valt aan te belevelen om dit te doen met acht verschillende kleuren. Denk daarbij goed na waarom je dit cijfer invult. Wat heb je bereikt en/of wat is uiteindelijk niet gelukt. Mocht je dit niet voor de eerste keer doen, dan kun je een vergelijking trekken met een eerder ingevuld model.

Op internet staan verschillende voorbeelden van het levenswiel. Print er eentje uit en leg deze op tafel. Ga vervolgens na welk cijfer jij aan elk onderwerp wil toekennen. Ga daarbij naar waarom je dit cijfer noteert. Waarom een 6 in plaats van een 7. Noteer voor jezelf dan op een papiertje waarom. Waarom past dit cijfer, op dit moment, bij jou. Wat is er wel/niet goed gegaan en waarom.

Na alle acht cijfers te hebben geplaatst, wordt het duidelijk of ons leven in balans is. Je kunt een cirkel trekken binnen het levenswiel en de puntjes vervolgens aan elkaar verbinden. Hierdoor wordt het in een oogopslag duidelijk of we in balans zijn. Daarnaast wordt het inzichtelijk waar wij de focus kunnen/moeten leggen voor de aankomende periode. Indien de cirkel (nagenoeg) rond is, dan is ons leven in balans! De kan een negatieve of positieve balans zijn. Nu elke categorie is gewaardeerd met een cijfer, wij een papiertje hebben met uitleg, wordt het tijd om beslissingen te nemen. Deze actiepunten noteren wij ook op een papiertje.

Actiepunten

Maak de keuze aan welke onderwerpen je de aankomende periode (jaar) gaat werken. Waar ben je niet tevreden mee? Dit zijn veelal de onderwerpen die onze balans verstoren. Bedenk vervolgens hoe je dit gaat aanpakken en schrijf deze actiepunten op een papiertje. Je kunt hier een stappenplan van maken, maar ook SMART formuleren van doelen valt aan te raden. Vervolgens bewaar je het levenswiel, de uitwerkingen op papier, de actiepunten en stel je een termijn. Na afloop van de nieuwe termijn, kijk je vervolgens terug en maak je een nieuw levenswiel. Dit nieuwe levenswiel bekijk je vervolgens met het oude en hieruit valt af te leiden wat er is bereikt. Op deze manier leren wij onszelf goed kennen en kunnen we duidelijk zien waar onze inspanningen toe hebben geleid.

Wil je hulp bij het bepalen van actiepunten? Neem dan contact op voor een coachingssessie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *