De zin en onzin van lightproducten

De zin en onzin van lightproducten

light

Onze supermarktschappen staan vol met uiteenlopende producten. Al deze producten zijn voorzien van verschillende verpakkingen en etiketten. Achter elk van deze verpakkingen schuilt een marketingstrategie, zodat de consument wordt aangespoord tot aanschaf van het desbetreffende product. Naast het verpakkingsmateriaal zijn er ook de zogenoemde voedingsclaims die ons als consument aanzetten tot de aanschaf van een product. Hiervan zijn verschillende voorbeelden te benoemen.

Hieronder gaan wij in op de zogenoemde “lightproducten” en wat deze toevoegen aan ons voedingspatroon.

Lightproducten definitie

De term lightproduct is een beschermde titel. Fabrikanten kunnen dit niet zomaar op de verpakking van hun product plaatsen. De wettelijke eisen zijn te vinden in de richtlijnen van de Europese Unie, welke vervolgens zijn opgenomen in onze Voedsel- en Warenwet. Wanneer de term “light” staat vermeld op een product, dan dient het product een derde minder vet, suiker of alcohol te bevatten dan het originele product. Zie ook de uitleg van de Consumentenbond over lightproducten.

Let op! De term lightproduct betekent niet altijd gezonder

Wanneer je goed naar de definitiekijkt, valt het volgende zinsdeel op: “dan dient het product een derde minder vet, suiker of alcohol te bevatten dan het originele product“. Simpel gezegd betekent dit, want wanneer een product minder vetten (minimaal 30%) bevat, dit niet geldt voor de hoeveelheid suiker in het product. Een producent kan dus de originele samenstelling van het product zo aanpassen, dat deze wel in aanmerking komt voor de term lightproduct, zonder dat het product ook gezonder is.

Zijn lightproducten dan slecht?

Lightproducten kunnen een toevoeging zijn aan ons voedingspatroon. Je moet hierbij wel extra aandacht besteden aan de etiketten bij op producten. Zo kan de samenstelling van het product, ten opzichte van het originele product zijn gewijzigd. Er zit bijvoorbeeld 30% minder van “iets” in, echter het aantal calorieën per inname kan zomaar zijn verhoogd daar de samenstelling van het product kan worden gewijzigd om het alsnog lekkerder te maken.

Ben je benieuwd hoeveel suiker en vetten je zelf binnen krijgt? Lees dan alles over het bijhouden van een voedingsdagboek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *