De mogelijkheden van een Fitbit voor een betere gezondheid

De mogelijkheden van een Fitbit voor een betere gezondheid

Net even dat extra rondje lopen om toch de 10.000 stappen per dag te zetten. Voor je het weet loop je rondjes in de huiskamer om de bank of loop je een extra rondje buiten!

Activity trackers zijn bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Niet alleen sporters maken hier gebruik van. Activity trackers bieden veel meer mogelijkheden. In dit artikel gaan we specifiek in op de mogelijkheden van een van de meeste bekende activity trackers, de Fitbit.

Het gebruiken van een activity tracker

Ga je aan de slag met het verbeteren van je gezondheid (bijvoorbeeld ons sport- en beweegpatroon), is het verstandig om eerst een concreet en realistisch doel te bedenken. Vervolgens is het een goede optie om je activiteiten en andere gezondheidsgegevens te volgen (tracken) om inzicht te krijgen en je voortgang te zien. Ook werkt dit, samen met meldingen en herinneringen, vaak positief op je motivatie.

Wat doet een Fitbit Activity Tracker

Een activity tracker is een polsbandje wat continu onze polshartslag meet. Aan de hand van jouw hartslag worden vervolgens diverse gegevens verzameld. Een van de meest bekende activity trackers is de “Fitbit“. Deze activity tracker heeft veel verschillende functies. Zo houdt de Fitbit bij hoeveel stappen we zetten, hoeveel trappen we lopen, hoeveel calorieën we verbranden en zelfs hoe onze nachtrust is geweest.

Om jouw gegevens bij te houden, heb je ook een Fitbit account nodig en is het handig om de bijbehorende app te gebruiken. In de app log je in in jouw account, en middels Bluetooth kun je jouw tracker synchroniseren. Het online Fitbit account is weer handig voor uitgebreidere overzichten, het instellen van doelen en gegevens.

Fitbit functies

De functies van een Fitbit zijn zeer uitgebreid. En met de technische ontwikkelingen, worden de opties alleen maar uitgebreider. Fitbit werkt daarnaast samen met andere partijen, waardoor het mogelijk is om andere data te delen met de Fitbit. Hierdoor kun je ook andere gezondheidsgegevens toevoegen aan ons Fitbit overzicht, waardoor je een beter inzicht krijgt in je gezondheid.  Hieronder staan een aantal voorbeelden van Fitbit functies beschreven.

  1. Stappenteller
    De Fitbit is van nature een stappenteller. Het bijhouden van het aantal stappen per dag geeft een inzicht in je beweegpatroon en zegt daarmee iets over je gezondheid. Het bijhouden van het aantal stappen per dag, vormt een goed startpunt om je fysieke- en mentale gezondheid te verbeteren en meer te bewegen. Hoeveel stappen je precies moet zetten op een dag, kun je hier lezen. 
  2. Dagelijkse (sport) activiteiten
    Naast het meten van je aantal stappen per dag, heeft de Fitbit een optie om verschillende sporten en activiteiten automatisch te herkennen. Dit is handig, want dan hoef je niet steeds aan te geven dat je een work-out start. Het kan wel voorkomen dat je eenmalig de instellingen aan moet passen om jouw sport toe te voegen.
  3. Slaappatroon
    Door de Fitbit ook tijdens het slapen om te houden, registreert de Fitbit ook jouw slaappatroon. De volgende ochtend geeft je Fitbit een slaapscore om een inzicht te geven hoe je de afgelopen nacht hebt geslapen. Naast alleen de slaapscore zijn er nog meer gegevens beschikbaar over het slaappatroon, alleen daar is een “premium” account voor nodig.
  4. Voedingsdagboek
    De Fitbitaccount heeft een mogelijkheid om ook jouw voedingspatroon bij te houden. Deze gegevens moeten wel handmatig worden ingevoerd. Het invoeren kost erg veel tijd in vergelijking met het invoeren van deze gegevens in andere apps. Het is dan ook duidelijk dat de Fitbit applicatie niet van oorsprong als voedingsapp is ontwikkeld. Gelukkig zijn er samenwerkingen met apps die daar wel goed voor bedoeld zijn, zoals Myfitnesspal. Door vervolgens toestemming te geven aan Myfitnesspal worden de gegevens automatisch gesynchroniseerd met onze Fitbit app. Meer informatie over het bijhouden van een voedingsdagboek.

Extra opties

Naast het krijgen van inzicht, kan een Fitbit ook motiveren. Je kunt meldingen instellen die jouw eraan herinneren aan je doelen, of reminders om even te bewegen elk uur. Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om Challenges te doen met bekenden of onbekenden; bijvoorbeeld een wekelijkse stappenchallenge.

Blog: Wist je dat Wandelen soms meer effect heeft op vetverbranding dan hardlopen? 

fitbit activity tracker

Heeft een Fitbit ook nadelen?

Het is voor veel Fitbit gebruikers een uitkomst om inzicht te krijgen in het beweeg-, slaap-, en/of voedingspatroon. Houd er wel rekening mee dat een realistisch doel belangrijk is bij het gebruiken van een activity tracker om jouw voortgang te monitoren. Ook verschilt de voortgang van elk individu, waar Fitbit ook gemiddelden toont. Dit is uiteraard wel gebaseerd op data; data die jij ook actief deelt met Fitbit (Google). Een bijkomend effect van het gebruiken van een activity tracker kan ook zijn dat je te fanatiek (of obsessief) bezig bent met behalen van doelen of willen meten van elk detail. Zoek hier altijd een goede balans in. Wil je meer weten over het stellen van goede doelen, aantal benodigde calorieën per dag, of het goed gebruiken van een activity tracker? Neem dan contact op.

Conclusie

Een Fitbit helpt ons om continu een inzicht te hebben in onze gezondheid. Doordat het apparaat continu meet, gegevens verzamelt en ons informeert over onze gezondheid, zijn wij geneigd om meer te gaan bewegen. En het gebruik hiervan draagt daarmee indirect bij aan een gezondere leefstijl. Naast de “standaard” functies van de Fitbit is het verder nog mogelijk om een “premium” abonnement met extra functies aan te schaffen en om data op te halen van derden, zoals Myfitnesspal. Kan jij wel wat extra motivatie gebruiken, dan is een activity tracker wellicht voor jou een uitkomst!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *