Gezondheid tijdens thuiswerken

Gezondheid tijdens thuiswerken

Fit in coronatijd

Thuiswerken is bij veel bedrijven meer geaccepteerd en zelfs de nieuwe standaard geworden. Dit levert voordelen op, bijvoorbeeld op het gebied van tijd en rust. Ook brengt het nog steeds uitdagingen met zich mee als het gaat om je gezondheid. In dit artikel geven we tips om de thuiswerkdagen zo nuttig mogelijk in te delen, met oog op je gezondheid.

Effecten van het thuiswerken op je gezondheid

Werken vanuit huis kan effect hebben op je gezondheid. Ook wanneer je enkele dagen per week thuiswerkt, is het goed om je hier bewust van te zijn. Effecten kunnen zijn:

  1. Weinig tot geen informele contacten meer met collega’s
  2. Lange digitale vergaderingen met weinig tot geen pauzes
  3. Weinig lichaamsbeweging tijdens werkdagen
  4. Veranderend eetpatroon
  5. Risico op toename in gewicht door overconsumptie
  6. Grotere kans op hart- en vaatziektes
  7. Risico dat de scheiding tussen werk en privé uit balans raakt
  8. Thuiswerkers maken in de regel meer uren

Bovenstaande effecten van thuiswerken zijn slechts een paar voorbeelden om een idee te geven hoeveel impact het thuiswerken heeft op onze gezondheid. Hieronder staan 15 tips om die deze impact op onze gezondheid verder verduidelijken én aan te pakken.

Adviezen en tips voor je mentale en fysieke gezondheid

Structuur & beweging

  1. Zorg voor structuur. Zet de wekker en start dagelijks op hetzelfde tijdstip. Dit zorgt voor regelmaat gedurende de dag.
  2. Kleed je altijd aan alsof je de deur uit gaat.
  3. Maak een to do list voor de dag of week.
  4. Bepaal voor elke dag een eindtijd voor het werken. Bijvoorbeeld 17:00 uur. Heb je moeite om op tijd af te sluiten, zorg dan dat je iets inplant na werktijd. Bijvoorbeeld een winkelbezoek, koken of het bellen van een vriend of vriendin.
  5. Deel je agenda in door vaste beweegmomenten op de dag in te plannen. Bijvoorbeeld de lunchpauze om 13:00 uur of een koffiepauze om 11:00 uur.
  6. Gebruik weggevallen reistijd om te bewegen of langer pauze te houden.
  7. Zorg voor handige beweegmomenten. Bijvoorbeeld door tijdens een vergadering of een overleg een rondje te lopen. Stem dit wel af met je collega(‘s).
  8. Zet geen thermoskan of karaf water op je bureau, maar loop naar de keuken heen en weer om te drinken. Gebruik hiervoor eventueel reminders.

Ergonomie & voeding

  1. Wissel tussen staan en zitten achter je bureau.
  2. Zorg voor een goede thuiswerkplek (het liefst in een aparte ruimte). Op de website van arboportaal is er meer informatie te vinden over een goede inrichting.
  3. Zorg voor een bewust eet- en drinkpatroon. Eet en drink niet meer dan je lichaam nodig heeft. Het kan helpen om tussendoortjes en maaltijden voor te bereiden. Lees hiervoor ook het artikel over `meal preppen´.
  4. Drink voldoende water. Het eerdere advies is om niet een waterfles op je bureau te zetten. Zodoende moet je lopen om te drinken. Het vullen van een literfles water en deze in de keuken laten staan kan wel handig zijn om na te gaan of we dagelijks voldoende drinken.

Sociaal & mentaal

  1. Berg spullen op aan het eind van de dag! Ruim ook voor het weekend de werklaptop op. Constant herinnert worden aan de openstaande taken op het werk, zorgt alleen maar voor stress.
  2. Zorg voor voldoende contact. Vraag proactief hoe het met collega’s gaat. Dit zal alleen maar gewaardeerd worden en levert een positieve bijdrage aan jouw eigen sociale contact.
  3. Doe actief mee aan “online” werkborrels voor het sociale contact.

Wij hopen dat bovenstaande tips je helpen om deze tijden op een gezonde manier door te komen. Loop je ergens tegen aan of wil je even op weg geholpen worden? Neem dan contact op voor een eenmalig coachingsgesprek of voedingsadvies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *