Verklein je portiegrootte met deze tip

Verklein je portiegrootte met deze tip

Portiegrootte bij afvallen

Doe je er alles aan om gewicht te verliezen maar wil het niet lukken? Het kan dan helpen om niet alleen te kijken naar wat je eet, maar ook hoeveel je daarvan eet.

Een van de oorzaken van een overmatige consumptie ten opzichte van wat je verbruikt, is de grootte van een portie. Zo is het gebruikelijk om “een bord” eten op te scheppen. Alleen niemand vertelt je daarbij hoe groot dat bord mag zijn. Ook is het (vooral in Nederland) gebruikelijk om je bord leeg te eten. Want anders loop je zomaar kans om het toetje mis te lopen. Hoe zorg je er dan voor dat je de juiste hoeveelheid aanhoudt?

Een stukje theorie

Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie halen we uit voedsel (macronutriënten) en uit drinken. Wanneer de inname van energie exact aansluit op de behoefte van het lichaam, spreken we van een neutrale energiebalans. Je lichaam is in balans. Wanneer het lichaam stelselmatig te weinig energie inneemt en meer verbruikt, is er sprake van een tekort. Bij een tekort aan energie vallen we af. Dit wordt ook wel de negatieve energiebalans genoemd. Indien het lichaam een overschot aan energie binnenkrijgt en minder energie nodig heeft, zal het lichaam de energie opslaan in het lichaam. Hierdoor komen we aan. We consumeren meer energie dan nodig. Dit wordt de positieve energiebalans genoemd.

Tafelservies en portiegrootte 

In 2015 heeft de Cambridge University onderzoek gedaan naar de invloed van voorgeschotelde `grotere` porties en het effect van het eten van groter tafelservies. Dit onderzoek heeft de focus gelegd bij het aspect van `overeating` en daarmee de eerdergenoemde positieve energiebalans. Het onderzoek is op 14 september 2015 gepubliceerd. Bij dit onderzoek werden 6.711 deelnemers betrokken.

Resultaten onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers meer consumeerden dan nodig, zodra deze grotere porties kregen voorgeschoteld. Daarbij bleek dat ook de grootte van het tafelservies een rol speelt bij de keuze om meer te gaan eten. Onderzoekers gaven aan dat wanneer de zogenoemde `prikkels` worden weggenomen, dit ertoe kan leiden dat er minder wordt geconsumeerd. Hiermee zou dan de overmatige voedselconsumptie kunnen worden beperkt.

Het onderzoek toont aan dat de omgeving van de voedselconsumptie een belangrijke rol speelt bij onze energie-inname. Wel spelen er naast de grootte van het servies en de porties vaak meerdere factoren een rol, zoals bijvoorbeeld de karaktereigenschappen van de persoon of het gebrek aan controle. Wil je meer tips over hoe je de hoeveelheid of de grootte van je porties kan aanpassen? Lees dit artikel.

Advies Voedingscentrum
Sinds het gepubliceerde onderzoek van de Cambridge University zijn er vele artikelen geschreven over dit onderwerp. Kijkend naar de visie vanuit het voedingscentrum komt ook deze instantie tot de conclusie dat de grootte van het servies wel degelijk een invloed heeft op de hoeveelheid die geconsumeerd wordt. Ook het Voedingscentrum adviseert namelijk om van “kleiner” servies gebruik te maken. Kortom: afhankelijk van de energiebehoefte van de persoon, de wilskracht van de persoon om niet vaker op te scheppen dan nodig, kan het gebruikmaken van “kleiner” advies wel degelijk een positieve impact hebben op ons eetpatroon.  

Wil je meer weten over hoe je je gedrag positief kunt aanpassen voor een positieve gezondheid? Neem contact op of plan direct een gratis intakegesprek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *