Waarom is het belangrijk om fit te zijn?

Waarom is het belangrijk om fit te zijn?

waarom fit worden

Iedereen wil tegenwoordig fitter dan ooit zijn. De pandemie, die sinds een jaar onze leefstijlen en denkwijzen beïnvloed, heeft deze wens alleen maar doen toenemen. Maar niet voor iedereen. Diverse onderzoeken tonen aan dat meer mensen te maken hebben met overgewicht dan voor de eerste lockdown in ging in maart 2020. De sluiting van sportscholen, het thuiswerken, het geven van thuisonderwijs en de avondklok zorgen ervoor gezorgd dat sporten niet meer zo vanzelfsprekend en laagdrempelig is. Ook is het gebrek aan motivatie toegenomen.

Ook zelf ervaar ik wel eens dat mijn motivatie is afgenomen. Terwijl ik weet dat ik mij beter voel als ik fit ben en weerbaarder ben, zowel fysiek als mentaal. Hoe komt het dan dat je fit wil worden, maar dit niet lukt?

Waarom wil je fit worden?

Het is belangrijk om te beseffen waarom je fit wil worden. Gaat het hier om een interne motivatie of een externe motivatie? En in het geval van een externe motivatie; sta jij hier achter? Wil je bijvoorbeeld fit worden omdat een arts of dierbare je dit vraagt? Train je voor een wedstrijd, heb je te maken met een groepsverband of wil je fit worden omdat het een voorwaarde ergens voor is? In deze gevallen heb je te maken met een externe motivatie, die je om kan zetten in een interne motivatie.

Het komt ook voor dat je fit wil worden omdat je denkt dat dit hoort. Zo schieten de zoekopdrachten in Google omhoog in januari en vlak na de zomervakantie in augustus. Veel merken spelen hier handig op in en versterken het gevoel dat je aan de bak moet. Het kan ook voorkomen dat je omgeving, waarmee je je automatisch spiegelt, je aan het denken zet over je eigen fitheid. Wil je echt iets veranderen, dan is de grootste succesfactor je eigen intrinsieke motivatie. Ben je die nou juist net even kwijt? Dan kan dit artikel je helpen om het nu van je fit voelen (weer) in te zien.

fitworden

Fit zijn = meer energie

Cliché maar waar. Ben je fysiek en mentaal fit, dan heb je meer energie en dingen kosten je ook minder energie. Dit komt onder andere door de endorfine die vrijkomt bij sporten maar ook omdat je beter slaapt en gezonder eet. Besteedt je deze energie vervolgens weer aan activiteiten die je leuk vind en/of ontspanning in vind, heb je helemaal een win-win te pakken.

Fit zijn = fit brein

Ben je fysiek in vorm, dan groeit de hippocampus en profiteer je van een beter geheugen en leervermogen. Een voordeel van thuiswerken is dat je ook tussen het werken of leren door zou kunnen sporten. Het is bewezen dat een taak veel makkelijker af te ronden is na sportieve inspanning. Door eerder op de dag te sporten, voorkom je dat je na een werkdag uitgeteld bent en niet meer van de bank af komt. Bedenk ook dat een dagelijkse lunchwandeling van 30 minuten ook al helpt bij meer focus. Je kunt hiervoor de Ommetje app downloaden om extra motivatie te krijgen.

Er zijn nog veel meer voordelen te bedenken van fit zijn. Hou jij van lekker eten? Dan kan sporten de motivatie zijn om lekker te kunnen blijven eten zonder dicht te groeien. Wil je voetballen met de kleinkinderen? Dan is een soepel en flexibel lichaam handig om blessures te voorkomen.

Waarom wil jij fit worden?

Tip: Maak voor jezelf een lijstje met de drivers waarom jij fit zou willen worden. Hang dit lijstje op een zichtbare plek. Op deze manier focus je niet op wat je niet hebt gedaan de afgelopen periode, maar help je jezelf herinneren waar je naartoe wil. Dat je dit nog niet gelijk zo voelt is niet erg. 

Mocht het helpen om je plannen om fitter te worden met anderen te delen zodat je sociale controle creëert, of concrete doelen en deadlines op te stellen, doe dit dan ook direct. Het is belangrijk dat je in ieder geval een beginnetje maakt.

Wil je hulp of ondersteuning om de eerste stap te zetten of om de eerste weken te werken aan een nieuw ritme of aangepaste leefstijl? Neem dan contact op of bekijk de mogelijkheden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *